Deneyler-Bulgular

2010 yılında başlatmış olduğum denemeler ve sonuçlarından elde etmiş olduğum bulgular neticesinde,

- Su Kabı bir sulama tekniği değildir, su tutma ve toprağın nemini koruma yöntemidir.
- Sebze bahçeleri için doğru uygulandığında, 40 günden uzun yağmursuz dönemlerde sebzelerin kurumadığı, fakat bitki gelişiminin yavaşladığı, çiçek açmaya yatkın olduğu görülmüştür. Özellikle mısırın tepe püskülünün çıkmaya yakın olduğu dönemlerde yağış olmazsa mısırın gelişiminde durma gözlemlenmiş ve sorunlar tespit edilmiştir. Sebzelerde kuruma önlenmiş olduğu halde, boyları kısa kalmış, gelişim yaz yağışlarıyla beraber hızlanmıtır.
- Kurak koşullar altında domateste gelişimin daha iyi olduğu ve bodur kalma kısmen olduğu halde, fasulye ve bakla da daha belirgindir. Sebze türlerinin mısır hariç hiçbirinde kuruma emaresi bulunmamıştır. Mısırdaki sarı çizgilerin potasyum eksikliğinden mi, susuzluktan mı olduğu, test yapılmadığından anlaşılamamıştır. Sebze türleri su kabı koşullarından değişik şekillerde etkilenmiştir. Genel olarak çiçeklenme normal koşullar altında yetiştirilen sebzelerden daha fazla olmuştur. 25 cm boyundaki fasulye dahi çiçeklenmiştir.

- Sonuç olarak su kabı; sulama tekniği olmadığı halde, toprak nemini koruyarak solma-kurumayı engellemektedir. Geç yağışlar ya da geç sulama ile, kuruma riskini almadan; kök gelişimini, çiçek açma ve meyve bağlamayı teşvik etmek mümkündür. Etkin bir su koruma yöntemidir. Toprağın nemini koruyarak, sarf edilen su miktarını azaltmaktadır.


Bu denemeler ve sonuçlarına sulama yapılmadığı halde su kabı uygulaması koşullarında erişilmiş ve denemelerin ve sonuçlarının tamamı paylaşılmamıştır.